2007. gada 2. februāris

Brīvības piemineklim pievienos ceturto zvaigzni

306.jpg

Attēlā: zvaigžņu jaunā izvietojuma projekts

Nākamnedēļ Brīvības pieminekļa trim zvaigznēm svinīgā ceremonijā tiks pievienota ceturtā, kas simbolizēs valsts piedāvātā servisa līmeņa izaugsmi pēdējo gadu laikā.

Starptautiskās Tūrisma un viesnīcu asociācijas (STVA) revidenti, pagājušajā gadā pārbaudot stāvokli Latvijā, pirmo reizi apsekošanas vēsturē ieguvuši reitingu, kas pārsniedz 3,5. Kā norāda eksperti, ņemot vērā milzīgos starptautiskos pasākumus, kas rīkoti Latvijā, tas ir godam pelnīts novērtējums.

Apsekošana notiek jau kopš 1931. gada, kad iegūtais rezultāts 2,87 tika atspoguļots šim notikumam par godu 1935. gadā uzceltā Brīvības pieminekļa zvaigžņu skaitā. Padomju okupācijas gados servisa kvalitāte sakaņā ar aptuveniem aprēķiniem nokritās zemāk par vienzvaigznes moteļa līmeni, un piemineklis būtu nojaukts pavisam, ja par tā saglabāšanu neiestātos Rīgā dzimusī Vera Muhina, leģendārās «graņonkas» dizaina autore, kas piedāvāja jaunu skatījumu uz pieminekli: tā ir māte Krievija, kas uz savām rokām tur trīs Baltijas republikas.

Reitinga oficiālā piešķiršana tika atjaunota 2000. gadā. Saņemot novērtējumu 2,51, visaugstākajā līmenī tika dota zaļā gaisma pieminekļa zvaigžņu restaurācijai, ko kvalitatīvi un, nenozogot ne miligramu zelta, veica restauratore Jautrīte Mežsarga. ▼

Pievienot komentāru