2007. gada 25. marts

Šonakt gaidāms pilns Saules aptumsums

366.jpg

Attēlā: aptumsuma daļējā fāze

Latviešu zinātnieki pēc tūkstošiem gadus ilgušiem pētījumiem nonākuši pie kāda sensacionāla astronomiska atklājuma. Lai gan līdz šim bija pieņemts uzskatīt, ka pilni Saules aptumsumi kādā konkrētā vietā notiek tikai reizi 370 gados, atklājies, ka Latvijā tuvāko piecu miljardu gadu laikā būs vēl aptuveni divi miljardi pilnu Saules aptumsumu. Tuvākais no tiem gaidāms šonakt.

Kā zināms, pilna Saules aptumsuma laikā kļūst tumšs un dabas procesi palēninās, jo vairs netiek saņemta tik ļoti svarīgā Saules enerģija. Parasti ir jūtama arī temperatūras samazināšanās. Tā kā skatienam vairs netraucē atmosfērā izkliedētā Saules gaisma, nereti pie debesīm novērojamas tālas saules, tā sauktās «zvaigznes», kā arī Mēness un spožākās Saules sistēmas planētas. Tikai pēc tam, kad Saule atkal parādās, viss kļūst kā agrāk. Šī fenomena astronomiskais izskaidrojums ir ļoti vienkāršs: Latvija ieiet Zemes ēnā.

Zinātnieki atgādina: Saules aptumsuma laikā nemēģiniet skatīties uz Sauli ar neapbruņotu aci! Aptumsums, jeb tā dēvētā «nakts» sāksies pl. 19.47 un turpināsies līdz pat pl. 7.12 rīt no rīta. ▼

Pievienot komentāru