2007. gada 24. aprīlis

Kalvītis: biogāzei ir nākotne

393.jpg

Attēlā: metāns (CH4)

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) atjaunojamo energoresursu attīstīšanas plāna ietvaros nodemonstrējis žurnālistiem jaunu biogāzes ražošanas iekārtu, kas ļaus ikvienam Latvijas iedzīvotājam pašam nodrošināt sevi ar nepieciešamo enerģiju.

Eksperimentālā ierīce, kas izgatavota Daugavpilī, «Ditton pievadķēžu rūpnīcā», sastāv no gāzes uztvērēja, kompresora un balona. Ierīce ir portatīva, praktiski netraucē kustības un ir pilnībā autonoma, jo kompresors enerģiju saņem no gāzes, kas tiek oksidēta katalītiskā ceļā. Savākto gāzi no balona pēc tam varēs pārsūknēt ēkas kopējā energosistēmā, izmantojot ligzdu, kāda nākotnē būs atrodama ikvienā tualetē. Siltuma iegūšanai no biogāzes būs derīgas mūsdienās plaši pielietotās gāzes apkures iekārtas. Uzpildot ar biogāzi degvielas šūnas, to varēs izmantot arī elektrības ražošanai datoru un citas elektrotehnikas darbināšanai.

Ūdeņradis un metāns, kas sastāda lielu biogāzes daļu, cilvēku gremošanas traktā veidojas baktēriju darbības rezultātā. Tas ir vērtīgs kurināmais, bet, nokļūstot atmosfērā, katrs grams metāna rada 23 reizes lielāku siltumnīcas efektu nekā analoģisks daudzums ogļskābās gāzes. Tāpēc tā savākšana ir divkāršs ieguvums, nemaz nerunājot par citiem pozitīviem aspektiem. Biogāzes daudzumu iespējams ievērojami palielināt, apmēram reizi nedēļā iedzerot īpaši ražīgu baktēriju kultūru un lietojot uzturā produktus, kuru efektivitāte biogāzes ražošanā ir pierādīta jau gadsimtiem ilgi.

«Valdība ir nolēmusi atbalstīt gāzes elektrostacijas būvi Kurzemē, jo mūsu pašu biogāze ir praktiski neizsmeļams atjaunojamās enerģijas avots. Kamēr es te ar jums runāju, man izdalījies jau litrs biogāzes, kas ļaus darbināt portatīvo datoru divas stundas,» klātesošajiem ar lepnumu pavēstīja Kalvītis. ▼

3 komentāri

  1. viena tante teica:

    Shitas ir vislabaakais, kas liidz shim lasiits! :D
    Kalviitim jau vesels l biogāzes :D

  2. cisupe teica:

    Lai dzīvo Kalvītis – biogāzes ražotājs!!! :)

  3. TY teica:

    Ir divi fenomeni par ko cilvēce smiesies mūžīgi – atraugas un bezdeļi.

Pievienot komentāru