2007. gada 27. aprīlis

Latviešu zinātnieki atklājuši Zemei līdzīgu planētu

396.jpg

Attēlā: Zemei līdzīgā planēta spēcīgā palielinājumā

Latvijas astronomi Saules sistēmā atraduši planētu, kas ārkārtīgi līdzinās Zemei. Tai dots pagaidu nosaukums «Tera», kas atvasināts no pornozvaigznes Teras Patrikas vārda. Jaunatklātās planētas masa ir aptuveni 6×1024 kg. Planēta Sauli apriņķo apmēram 365 dienās, orbītā kustoties ar ātrumu ap 100 000 km stundā.

«Pēc mūsu aprēķiniem, šīs planētas temperatūra svārstās no mīnus 40 līdz plus 40 grādiem pēc Celsija skalas, līdz ar to daļai ūdens tur vajadzētu būt šķidrai,» sacīja LU Astronomijas institūta pētnieks (vārds dzēsts pēc šeit minētās izdomātās personas vārdabrāļa pieprasījuma). «Tās rādiuss varētu būt gandrīz tāds pats kā Zemes rādiuss, un planētai vajadzētu būt daļēji klinšainai un daļēji klātai ar okeāniem.»

Kaut arī Tera rada tik augstas cerības, ar latviešu tehnoloģijām nav iespējams sasniegt lielāko tās daļu vai nosūtīt bezpilota pētījumu zondi. Lietotās automašīnas, ar kādām pamatā pārvietojas latviešu zinātnieki, spēj attīstīt tikai niecīgu daļu no ātruma, kas būtu vajadzīgs, lai sasniegtu planētas attālākās vietas daudz maz normālā laikā. ▼

Pievienot komentāru