2007. gada 20. jūlijs

Bīstamas augu slimības dēļ iznīcinās Staļģenes ciematu

478.jpg

Attēlā: Staļģenes iedzīvotājs

Staļģenes ciematā atklātās bīstamās augu slimības — bakteriālās iedegas «Erwinia amylovora» — dēļ nedēļas nogalē paredzēts ciematu, tā iedzīvotājus un tuvējo apkārtni desmit kilometru radiusā «pilnībā iznīcināt», piektdien žurnālistus informēja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāvji.

Vēl trīs kilometru rādiusā ap bijušā ciemata teritoriju tiks noteikta buferzona, kurā tiks veiktas pastiprinātas pārbaudes un uzraudzība, būs aizliegta cilvēku un dzīvnieku, tajā skaitā putnu un kukaiņu, atrašanās, kā arī tiks izzāģēti visi krūmi un koki.

Bakteriālā iedega ir ļoti bīstama infekcijas slimība, jo to ir ārkārtīgi grūti apkarot. Lai gan slimība nav bīstama cilvēkiem un dzīvniekiem, tomēr nav garantijas, ka kāds no tiem neiznes slimības ierosinātājus ārpus Staļģenes, tāpēc piektdien valdības ārkārtas sēdē pieņemts lēmums infekcijas perēkli naktī no sestdienas un svētdienu pilnībā iznīcināt, talkā pieaicinot Baltijas gaisa telpas aizsardzībā iesaistītos NATO iznīcinātājus, kuru bruņojumā ir arī nelielas jaudas kodollādiņi. ▼

1 komentārs

  1. meitene zeltene teica:

    uiuiuiuiuiuiui……iznīcinās veselu ciematu!tas nav par traku?

Pievienot komentāru