2008. gada 25. janvāris

87% Latvijas iedzīvotāju trūkst daļa smadzeņu

640.jpg

Attēlā: tika veikti arī izmēģinājumi ar dzīvniekiem

Kompānijas «Unilever» veiktajā pētījumā atklāts, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kas nepieciešams, lai viņu smadzenes pilnvērtīgi funkcionētu, neuzņem smadzenēm nepieciešamās vielas pietiekamā daudzumā un līdz ar to daļu galvaskausa dobuma, kur vajadzētu atrasties smadzenēm, aizņem smadzenēm līdzīga taukaina pildviela.

Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka smadzeņu attīstību un funkcionēšanu ietekmē izglītošanās un zināšanas, kā arī atmiņas, uzmanības un radošuma trenēšana. Tikai 35% aptaujāto par būtisku faktoru atzina pilnvērtīgu uzturu. Pretstatā Latvijai Lietuvā lielākā daļa aptaujāto — 58% uzturu minēja kā vienu no būtiskākajiem faktoriem pilnvērtīgai smadzeņu attīstībai un funkcionēšanai.

«Cilvēka smadzenēm, protams, ir nepieciešamas regulāras aktivitātes — atmiņas, uzmanības un kreativitātes trenēšana, izglītošanās, tomēr visbūtiskāk smadzeņu pilnvērtīgai funkcionēšanai un attīstībai ir labi ēst,» uzsver bērnu neirologs Juris Zaibis. «Ne velti mēs kopš bērnības atceramies, ka mūsu māmiņas teica: bērns ēd labi, bērns ēd slikti. Jau mūsu senči apzinājās, ka gudrāks var kļūt vienīgi tad, ja labi ēd. Diemžēl mūsdienu cilvēks, īpaši pilsētnieks pret savu uzturu ir paviršs, bieži vien cilvēkiem dienā ir tikai viena ēdienreize ar siltu un sātīgu maltīti.» Tas arī ir galvenais izskaidrojums, kāpēc vērojama nemitīga cilvēku prāta spēju samazināšanās un idiotu īpatsvara pieaugums. ▼

Pievienot komentāru