2008. gada 18. februāris

Inflāciju aprēķinās kā labāk

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) nolēmis runāt ar Centrālo statiskas pārvaldi (CSP) par inflācijas aprēķināšanas kārtību, jo, viņaprāt, cigarešu cenu celšanos nevar ieskaitīt inflācijas pieaugumā. Kā skaidroja premjers, ne visi Latvijas iedzīvotāji smēķē, kā arī vēl janvārī visās tirdzniecības vietās cigaretes bija nopērkamas par veco cenu.

Jaunajā Godmaņa ieteiktajā inflācijas aprēķinā netiks iekļautas arī vairākas citas preču grupas, kuras, kā zināms, nelieto pilnīgi visi Latvijas iedzīvotāji. Pirmkārt, aprēķinos vairs neieskaitīs alkohola cenu pieaugumu, jo kā atzina Godmanis, tad viņš ne vien nelietojot alkoholu jau vairākus gadus, bet arī zinot vēl dažus cilvēkus, kas nelieto. Šī paša iemesla dēļ turpmāk netiks izmantoti arī dati par cenu pieaugumu pienam, maizei, cukuram, apģērbam, degvielai un automašīnām.

Ja arī šīs izmaiņas neuzlabos inflācijas rādītājus, Godmanis atklāja plānus ieviest speciālu koeficientu inflācijas gala procentu noteikšanai. Šis Godmaņa īpašais koeficients (GĪK) būs 0,3, kas nozīmē, ka pēc jaunās sistēmas šī gada janvāra inflācija būtu ne augstāka par 5,3%. «Tas būtiski tuvinās eiro ieviešanas laiku, kā arī mazinās mediju uztraukumu par augsto inflācijas līmeni,» intervijā atzina premjeram tuvu stāvoša persona.

(Iesūtīja ssam.) ▼

4 komentāri

  1. Džads teica:

    Labs ssam. Tikai kādēļ Goča to koeficentu tik zemu noteicis, 5,3% eirozonai neder. Bet var jau būt, ka iesākumā jābūt pieticīgķiem, citādi kāds Briselē vēl uzsāks GĪK auditu.

  2. kas teica:

    Ivars stingri noleemis palikt amantaa, un kaa vienu no stiprinoshajiem pasaakumiem shim savam leemumam, ir turpmaak apnneemies saukties kaa “Ivars Premjeris Godmans”.

  3. udajs_16 teica:

    Par to rakstīja arī ziņu aģentūra BETA:
    http://www.klubs415.lv/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=733&mode=flat&order=0&thold=0

  4. Stereoīds teica:

    Godmanim ir ne tikai koeficients un indekss, bet arī konstante, funkcija un nezināmais. Tikai lieluma nav.

Pievienot komentāru