2008. gada 16. oktobris

Veikalā atrod pazudušās Rozentāla glāzes

 

Attēlā: kārtējais uzbrukums mūsu kultūras vērtībām

Radio nejauši izdzirdētā reklāma pilsētas lauku teritorijas policijas iecirkņa inspektoram Laurim Dēliņam ir devusi negaidītu impulsu sen strupceļā nonākušas krimināllietas atrisināšanai. Jau ilgus gadus iecirknī krājās putekļi uz Jāņa Rozentāla muzeja pilsētas lauku teritorijas filiāles aplaupīšanas lietas, kur starp nozīmīgākajiem likumpārkāpēju guvumiem ir uzskaitītas arī īpaši kvalitatīvās kristāla glāzes.

Kā atklājis inspektors, glāzes veikušas garu ceļu caur zagto mantu uzpircēju rokām, pirms gandrīz par kapeikām iegādātas veikalu tīkla «Rimi» akcijas vajadzībām. Leģendārā latviešu mākslinieka vārds akcijas materiālos parādās izkropļots: «Rosenthal Belcanto».

Izmantojot savu ekonomisko varu, nozīmīgais reklāmdevējs «Rimi» pagaidām nacionālās nozīmes medijos sekmīgi apslāpē jebkādas atsauces uz šo skandalozo procesu. Paradoksāli, bet šo demokrātiskās sabiedrības dabisko norišu izkropļojumu atbalsta arī pats izmeklētājs. Kā Dēliņš atzina PATIESI! korespondentam, «jo mazāk kņadas, jo vieglāk būs nonākt līdz nozieguma īstajiem plānotājiem».

Diemžēl visiem «Rimi» pircējiem, kas jau saņēmuši Rozentāla glāzes apmaiņā pret sakrātajām uzlīmēm, agrāk vai vēlāk nāksies šķirties no sava ieguvuma, lai talantīgā gleznotāja dzīves pilnasinību raksturojošā kolekcija atkal atgūtu savu šķindošo daudzbalsību. ▼

2 komentāri

  1. Pusriebis teica:

    «Maxima» noteikti jau gatavo atbildes akciju, kurā piedāvās Pauļuka puslitrus.

  2. Obligāts teica:

    Jā, un nevajadzētu brīnīties par kolekcijas apjomu, jo jasaka gan, ka Jan Rosenthal mīlēja tiražēt sev lietas aki Varhols ilgi pirms pedējā… Tā piem. izstrādājumu audekls-eļļa “Pērtiķis ar princesīti” neskaitāmās kopijas dara laimīgus daudzus elitārus kolkcionārus Baltijs reģjonā… Tāpat dažādi audekli-eļļas “No/Uz Baznīcu” un, protams, “Mākslinieka darbnīcā”.
    Mans vēlējums būtu lai katrs savu glāžu komplektu uzreiz nodotu ekspertīzei Jaņa Rosenthal muzejā, jo tieši tā mums izdosies izveidot pilnīgu mūsu kultūres vēstures paklāju – ērtu un glītu izmantošanai sarullētu – kā sava saimnieka – ziedoša jurista vai politiķa locekļa reprezentāciju.

Pievienot komentāru