2008. gada 24. novembris

AKKA/LAA rosina jaunas nodevas par likumu izmantošanu

Attēlā: Darba likuma nepilnību izmantošana

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autortiesību aģentūra (AKKA/LAA) rosina noteikt jaunu nodokli par visu veidu likumu piemērošanu, liecina PATIESI! rīcībā esošā informācija. Ar šādu ierosinājumu AKKA/LAA nākusi klajā pagājušajā nedēļā notikušajā Latvijas republikas dibināšanas 90. gadadienai veltītajā Saeimas sēdē.

AKKA/LAA rosina izmaiņas noteikumos, kas paredzētu jaunas nodevas. Aģentūra piedāvā noteikt atlīdzību par katru jebkura likuma un noteikuma piemērošanas gadījumu 1,5 lata apmērā par reizi, tajā skaitā arī par administratīvo sodu piemērošanu. Iekasētās atlīdzības, ieturot komisijas naudu par iekasēšanas administrēšanu, pēc tam tiktu uzglabātas AKKA/LAA kontā bankā. Pēc nenoteikta laika nenozīmīga daļa līdzekļu saskaņā ar pagaidām nedefinētu un komplicētu procedūru varētu tikt izmaksāta likumu autoriem.

AKKA/LAA norāda, ka likumi ir tāds pats intelektuālais īpašums kā, piemēram, mūzika, māksla vai literatūra, tāpēc autoratlīdzību jomā uz tiem nevajadzētu attiecināt nekādus tirgu kropļojošus izņēmumus. Personiskai lietošanai iedzīvotāji joprojām bez maksas varēs izmantot nerakstītos likumus, kā arī priekšrakstus, ko paredz reliģiskās tradīcijas vai tā dēvētās ētikas normas. ▼

15 komentāri

  1. AKKA/LAA teica:

    Bet vai tad mums nav taisnība? Kā jau mūsu biedrs I. Kalniņš teica: man nepatīk, ka cilvēks kaut ko grib lietot un par to nemaksā.

  2. m. teica:

    Piedrazt intelektualaas ipashumtieiibas.

  3. akaKAKA teica:

    vēl jau ir plaš lauciņš kur izvērsties:
    nodoklis par latīņu alfabēta burtu lietošanu, arābu ciparu izmantošanu un visiem pārējiem simboliem

  4. cloned_pt teica:

    Bravo! Bet visabsurdākais ir tas, ka pie mums tas nemaz tik absurdi neizklausās.

  5. Absurdi teica:

    Tas tiešām pēc mums neizklausās.

  6. sexperts teica:

    Un tas ir tikai sākums…

  7. Maita Lija teica:

    Tā tam būs būt..

  8. EnzelIns teica:

    noteikti ieteiktu AKKA/LAA uzlikt nodokli par vietvārdu izmantošanu.

  9. LVAIPGB teica:

    Sveiki! te Latviešu valodas autortiesību iekasēšanas un peļņas gūšanas biedrība. Atgādinām, ka par latviešu valodas izmantošanu ir jāmaksā autornodeva LVL 0,0004 santīmi par vārdu. Par svešvārdiem arī ir samaksa, to mēs varbūt pārskaitīsim grieķiem, latīņiem, frančiem, angļiem u.c.

  10. STOP teica:

    Tā vienmēr, kad rausējiem krīt viņu smalkās maskas, aiz tām ieraugam tipiskus urlu feisus, jo šis t.s. likums (ļoti negribas šo murgu pagodināt likuma kategorijā) atgādina neko citu kā veco urlu joku ar piedāvājumu nopirkt ķieģeli par 25 latiem vai dabūt pa dullo. Loģika identiska.

  11. Pirāts teica:

    Tas nav joks?

  12. Pusriebis teica:

    Visa dzīve ir joks, bet nāve vēl jo vairāk.

  13. Samta Marija teica:

    Nāve ir tāds joks, ka no smiekliem var nomirt.

  14. ThA-B teica:

    Uz vizītkaršu izgatavotājiem arī jāuzliek nodoklis, kas pēc tam jāieskaita manu vecāku kontā par to ka es izmantoju viņu doto vārdu man.

  15. Salavecis teica:

    Šāds nodoklis būs nelikumīgs, jo visi likumi ir izveidoti darba laikā un darba vietā – tātad tie pieder likumDOŠANAS iestādēm. Bet tām jau mēs maksājam ar saviem nodokļiem.

    Un vispār jā – tūlīt aiziešu un uzlikšu kopīraitu vārdam “Jānis”. Un tad pa 1 Ls visiem Jāņiem pārdošu licenci to izmantot. Man pietiks kādam laikam…

Pievienot komentāru