2009. gada 11. marts

Bīronam grūtības samaksāt hipotekāro kredītu

Attēlā: ātraudzīgo malkas apšu stādījumi

Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona vasaras rezidence, saukta arī par Rundāles pili, varētu nonākt kreditoru rokās, jo hercogam pēdējā gada laikā radušās grūtības ar hipotekārā kredīta atmaksu. Kredīts ņemts 1736. gadā, vairākkārt cedēts aizvien jauniem aizdevējiem, un tā atmaksas termiņš nepārtraukti atlikts, bet kredīta summa kavēto maksājumu dēļ gadsimtu gaitā nemitīgi pieaugusi. Ceļoties procentu likmēm latos un krītot nekustamo īpašumu vērtībai, Krievijas cars Vladimirs II atteicies atjaunot garantiju, ko Bīronam savulaik bija izsniegusi ķeizariene Anna.

Rundāles pili kā jauno projektu Bīronam 1736.–1740. gadā cēlis arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli. Pils interjeri izveidoti 1764.–1768. gadā. Pilī ir Berlīnes tēlnieka Johana Mihaela Grafa veidotā dekoratīvā apdare 17 telpu griestos, 6 telpu sienu un griestu veidojumos un divās telpās kopā ar griestu gleznojumiem. Jaunie īpašnieki vēlas daļā pils izveidot ekskluzīvus dzīvokļus un birojus, bet kreiso spārnu atvēlēt biomasas degvielas granulu ražošanai.

Bīrona viedoklis šajā jautājumā PATIESI! pagaidām nav zināms. ▼

4 komentāri

  1. Maulkas Āpsis teica:

    Nu jā, tur ir nabadzigi, bet diezgan tīrs, bet nu pašauri… kādreiz biju ekskursijā … nu vispār jau lētāk butu to visu nostumt un uzcelt karālisku viesu namu. Vai orģinālu piramīdu ar saules baterijām un smailes ēna rādītu cik ir apulkstenis un kad apmācies tad ar lāzeru piemēram un astoņos vakarā šaut ar lielgabaliņu, lūk cik daudz ideju. Peldbaseins līkā formā izgaismots arī feini būtu. Un viss uz saules baterijām, biogāzi un vējģenratoriem, ekaloģiski … Baseinā zivis salaist un beibes atlasītas normālas, cilvēki gāstos bariem šašļiku grauzt tur un peintbolu močīt.

  2. Bīrona rads teica:

    tas vecais maita jau arī ar mums nerunā. ka kāds viņu dabūtu rokā… parādā nepaliksim

  3. Jaunais īpašnieks teica:

    Izīrēju sērijveida pili Bauskas rajonā (Ziemas pils, Jelgavas pils stilā). Apmierinošā stāvoklī. Daļējas ērtības. Lēti.

  4. potenciāls īrnieks teica:

    cik piemaksāsi, Jaunais īpašniek, ja padzīvošu tai Tavā pilī?

Pievienot komentāru