2009. gada 24. novembris

Mazajā hadronu paātrinātājā veikta pirmā gaļiņu sadursme

Attēlā: iekārta uzstādīta akadēmijas garāžā

Latvijas zinātnieki pirmdien pirmo reizi veikuši gaļiņu sadursmi Mazajā hadronu paātrinātājā (MHP). «Tas ir liels sasniegums tik īsā laikā,» sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas vadošais pētnieks Bruno Kusts. «Taču mums vēl ir daudz darāmā, pirms varēsim sēsties pie galda.»

Vakardien MHP pirmo reizi vienlaicīgi pretējos virzienos tika palaisti divi steiki, ļaujot operatoriem veikt steiku sinhronizācijas testus un sniedzot pirmo iespēju sagaidīt gaļiņu sadursmi. Sadursmes kinētiskajai enerģijai teorētiski vajadzētu uzkarsēt gaļiņas, pagatavojot tās bez ogļu palīdzības. Pirmā eksperimenta rezultāti ir pieticīgi, taču daudzsološi.

MHP šī gada sākumā tika uzbūvēts kā konkurējoša tehnoloģija LHP jeb lielajam hadronu paātrinātājam. Ierobežoto resursu dēļ arī zinātniskie mērķi ir piezemētāki, taču pētījuma tēma ir daudz kārdinošāka, skaidroja Kusts. Gaļiņu palaišana ar maksimālo ātrumu varētu notikt 2011. gadā. ▼

6 komentāri

  1. Beibe teica:

    O, uzreiz radās apetīte!

  2. Andron Mc teica:

    Brūnais Kustas un gaļiņas paātrinās…

  3. Kode teica:

    Pēc pirmajām veiktajām analīzēm apstiprinājies: termiski apstrādātas gaļiņas (piemēram, steiks vai karbonāde) vislabāk sinhronizējas ar C2H5(OH) vājas intensitātes šķīdumā, kas servēts pazeminātā temperatūrā (tautā pazīstams arī kā alus).

  4. durvis teica:

    Ja es vēlos uzsildīt masu m par dT grādiem, man vajag enerģiju Q=cmdT=mv^2/2. Tāpēc v=sqrt{2c dT}. Pieņemsim, ja es gribu gaļu no ūdens uzsildīt par 400 grādiem, man sanāk ka gaļiņas, ja nekļūdos, jāpaātrina līdz 2 km/s, nav nemaz tik nereāli, toties tas ir ļoti ĀTRS pagatavošanas veids. Nebrīnītos, ja šī tehnoloģija kļūtu ļoti konkurētspējīga, bravo Bruni! Jau kopš skolas laikiem Tu esi bijis apķērīgākais!

  5. Strogo Novus teica:

    Nez kādēļ man ir priekšnojauta, ka šādi eksperimenti rada man apdraudējumu… Varbūt manas rotaļas ar melnajiem caurumiem nāks gaismā?

  6. eee teica:

    ha ha :D

Pievienot komentāru