2010. gada 30. novembris

Stacijas tunelī atklātas jaunas sugas

Attēlā: kur Saules stari neiespīd

Spītējot skarbajiem laika apstākļiem, Latvijas zinātnieki šorīt nolaidās vienā no noslēpumainākajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem mūsu valstī — Rīgas centrālās stacijas tunelī. Ārkārtīgi slideno iežu dēļ nolaišanās notikusi drošajā sasaistē, ik pēc pusmetra dzenot tuneļa klinšu sienās stiprinājumus. Lai sasniegtu tuneļa dziļāko vietu, pieredzējušajiem klinšu kāpējiem, kas gāja ekspedīcijas priekšgalā, bija nepieciešamas tikai divas stundas.

Starp zinātniekiem bija gan speleologi, gan biologi. Un viņiem nenācās vilties. Tuneļa dzīlēs atklātas vairākas noslēpumainas dzīvības formas, kas, spriežot pēc visa, nekad nav redzējušas dienas gaismu. Biologu paņemtie audu paraugi ļaus noskaidrot, vai dzīvnieki ir radniecīgi kādai no jau zināmajām sugām. Savukārt speleologi atklājuši vairākas līdz šim nezināmas ieejas tunelī.

Lai neizjauktu trauslo ekosistēmu un pasargātu unikālo biotopu no tūristu iebrukuma, jau vistuvākajā laikā tiks lemts par aizsargājamās teritorijas statusa piešķiršanu tunelim. ▼

2 komentāri

  1. solaris teica:

    urlas vulgaris?

  2. solaris teica:

    urlas igauniski ir – tiblas

    эй ты, бля, иди сюда

Pievienot komentāru