2006. gada 8. maijs

Strauji izplatās bebru gripa

33.jpg

Attēlā: bebru gripas vīruss nenobriedušā stadijā

Pārtikas un veterinārais dienests Latvijā konstatējis jaunu, īpaši bīstamu bebru gripas paveidu, kas spēj izplatīties arī no cilvēka uz cilvēku. Ja iepriekš saslimšana ar bebru gripu izpaudās salīdzinoši vieglā formā — kā sarkanu svītrveida izsitumu parādīšanās uz sejas, nedroša gaita un psihiskas dabas novirzes, tad jaunais paveids pārkārto organismu ģenētiskā līmenī, radot izmaiņas galvas formā, izmērā un apmatojumā. Priekšzobiem vairākkārt palielinoties izmērā, smadzenes, tieši pretēji, izžūst. Nereti slimniekam izaug pat aste.

Bīstamais bebru gripas paveids visbiežāk konstatēts Vecrīgā un Skanstes ielas rajonā. Slimnieki, kāda neizskaidrojama instinkta vadīti, cenšas nokļūt vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, piemēram, hallēs, kur norisinās pasaules čempionāts hokejā.

PVD darbinieki, izliekoties par apsargiem un bruņojušies ar pistolēm, kas aprīkotas ar klusinātājiem un pielādētas ar anestezējošām lodēm, kopš piektdienas ir neitralizējuši jau vairākus desmitus bīstamās infekcijas izplatītāju.

Vakar vakarā Arēnā Rīga notiekošās hokeja spēles Latvija–Somija laikā mums izdevās pārmīt dažus vārdus ar PVD ģenerāldirektoru Vinetu Veldri. «Pats svarīgākais ir konstatēt saslimšanu jau laikus, negaidot, kamēr bebrveidīgās pārmaiņas kļuvušas neatgriezeniskas. Mēs cenšamies neradīt paniku. Pēc tam, kad slimnieks ir iemidzināts, mēs to klusītēm iznesam ārā un nogādājam slimnīcā. Re, kur vienu nes!», viņš norādīja uz diviem apsargiem, kas vilka šķietami piedzērušos hokeja fanu. «Atvainojiet, man šķiet, ka es blakus sektorā pamanīju…», Veldre neuzkrītoši pārlādēja pistoli un pazuda pūlī. ▼

Pievienot komentāru