2006. gada 19. maijs

ASV ar vēl nebijušu spēku plosās viesuļvētra

42.jpg

Attēlā: vētra satelītuzņēmumā

Floridas štata piekrastē jau vairākas dienas plosās Zenobija — visvājākā viesuļvētra, kādu jebkad reģistrējuši metereologi. Tai tuvojoties, simtiem tūkstošu cilvēku ir pametuši savas mājas, lai dotos uz darbu vai iepirktos.

Vētras spēks ir vēl nepieredzēts. Mērot tās stiprumu pēc Safira-Simpsona skalas, pietrūkst mērvienību, tāpēc metereologiem nācās ņemt talkā Boforta skalu, pēc kuras Zenobija sasniedz galējo stiprumu — 0.

Štatā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Gubernators Džebs Bušs, vēršoties pie iedzīvotājiem, aicināja saglabāt mieru: «Esmu pārliecināts, ka šis pārbaudījums mūs nesalauzīs. Darīsim visu, kas mūsu spēkos! Es jau aizvakar piezvanīju brālim un pasūdzējos. Lūgsim Dievu, lai mūs drīz sasniegtu spirdzinošs vējiņš!»

Kīvestas iedzīvotājs Entonijs Bērds intervijā ziņu aģentūrai stāsta: «Zenobija ir izpostījusi manu dzīvi… Es jau trīs dienas neesmu bijis mājās, un man nav ne jausmas, kas tur notiek. Es jūtos ārkārtīgi slikti. Tas, ka visu šo laiku neesmu mazgājies, vēl ir nieks. Man ir beigusies nauda un drausmīgi sāp galva. Es vēlos pārvākties uz citu štatu, bet man nav nekādu izredžu par sakarīgu cenu pārdot manu būdu. Vienīgā cerība bija uz kārtīgu viesuļvētru, jo tad es saņemtu apdrošināšanas atlīdzību, bet polises termiņš tūlīt būs cauri, un joprojām nekā. Zaudējumus, ko esmu cietis Zenobijas dēļ, ir gandrīz neiespējami aprēķināt, jo man vienmēr ir bijušas grūtības ar matemātiku.»

Diemžēl, kā vēsta laika prognoze, Zenobija tuvākajā laikā negrasās atkāpties. ▼

Pievienot komentāru