2006. gada 20. jūnijs

Ar nepacietību gaida Jāņu orgānu ražu

69.jpg

Attēlā: tuvojas īpašas sirsnības laiks

Valsts veselības aprūpes iestāžu darbinieki ar nepacietību gaida gadskārtējo orgānu ražu, ko varētu nest Jāņu brīvdienas un tajās par tradīciju kļuvusī braukšana dzērumā. «Mums ir vairāki pacienti, kas gaida uz nieres pārstādīšanu, tāpat ir milzīgs skaits pacientu, kam nepieciešamas mazāk nozīmīgu orgānu vai audu transplantācijas,» PATIESI! pastāstīja Stradiņa klīniskās slimnīcas galvenais ārsts Māris Pļaviņš.

«Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, tieši Jāņi ir vispateicīgākais transplantācijai izmantojamo orgānu pļaujas laiks. Pārsteidzošā kārtā visīsākajās gada naktīs ievāktie donoru audi un orgāni krietni vien retāk izraisa komplikācijas, un pacientu izveseļošanās procents pēc transplantācijas ir viens no augstākajiem, ja salīdzinām ar citu valstu praksi,» pastāstīja Pļaviņš. Piemēram, kā vēsta kāds nesens pētījums, ASV mediķi paļaujoties uz orgāniem, ko nodrošina jaunie autobraucēji, kas savus jaudīgos spēkratus visbiežāk tā pa īstam sāk iemēģināt vasaras sākumā, tomēr latviešu speciālisti uzskata, ka tā ir kļūda, jo «orgāniem jau arī tomēr jāļauj nobriest un nogatavoties. Tas ir gluži tāpat kā ar siena pļauju — neviens neiet pļavā jau maijā, bet nogaida līdz vasaras vidum.»

Kā PATIESI! noskaidroja LR Veselības ministrijas Katastrofu medicīnas centrā, Jāņu naktī un nākamajā dienā darbosies īpašs Orgānu štābs, kas koordinēs transplantācijai derīgo jauno orgānu ražas novākšanu, apstrādi un sadali pa veselības aizsardzības iestādēm.

Tāpat kā citus gadus, akciju popularizēs vērienīga reklāmas kampaņa «Dzer, brauc, pievienojies!» ▼

Pievienot komentāru