2006. gada 27. decembris

Atliek 2007. gada ieviešanu

274.jpg

Attēlā: Vecgada naktī tiks apstādināti visi pulksteņi

Eiropas Komisija paziņojusi, ka Latvija nav gatava 2007. gada ieviešanai iepriekš paredzētajā termiņā — 2007. gada 1. janvārī. Pēc EK domām, mēs neesam izpildījuši t. s. Grinvičas kritērijus: radiostacijas neatskaņo precīzā laika signālus, pulksteņi sabiedriskajās vietās nedarbojas, un kalendāru izgatavošana daudzo vārdadienu dēļ ir apgrūtināta.

Zīmīgi, ka šīs pašas problēmas mūs vajāja arī iepriekš, tomēr Latvijai tika atļauts ieviest 2006. gadu apmaiņā pret solījumu uzlabot situāciju. Taču valsts iestādes, uzņēmumi un arī atsevišķi iedzīvotāji vietējā laika trūkuma dēļ nespēja pilnībā apgūt piešķirtos Eiropas kalendāros resursus. Gada sākumā situāciju vēl dramatiskāku padarīja neskaitāmās pārrakstīšanās kļūdas, datējot dokumentus ar nepareizo, iepriekšējo gadskaitli.

Kā atzīst eksperti, Latvijā kopumā attieksme pret Jaunā gada pienākšanu esot ārkārtīgi vieglprātīga: vairums iedzīvotāju uzskatot, ka viņiem nekas nav jādara, jo Jaunais gads pienāks pats no sevis. Tāpēc Eiropas Komisijas lēmums būs kā šoka terapija — sāpīga, bet nepieciešama.

Lai gan valdība šo jautājumu atrisināšanai ir izveidojusi īpašu darba grupu, tas noticis ar pamatīgu nokavēšanos, tāpēc sagaidāms, ka mēs 2007. gadam varēsim pievienoties ne ātrāk kā 2008. gada pavasarī. ▼

Pievienot komentāru