2007. gada 8. augusts

Atrastas paškopējošas pirātiskās kopijas

497.jpg

Attēlā: bīstamo kopiju izcelsmes vieta ir trešās pasaules valstis

Pilsētas lauku teritorijas kokzāģētavas grāmatvedībā negaidīti atklāts jauns drauds datoriem: visdažādāko failu un programmatūras kopijas, kas spējīgas pašas sevi pavairot. Tā kā neviens neatzina, ka būtu noglabājis grāmatvedības failu serverī vairākus simtus filmu, tūkstošus mūzikas ierakstu un virkni ar nelicencētām datorprogrammām, no kurām vērtīgākā ir datu bāze vairāku desmitu tūkstošu latu vērtībā, atlika secināt, ka šie dati sevi iekopējuši paši. Lai izvairītos no bīstamās slimības izplatīšanās, visu informāciju uzņēmuma datoros nācās izdzēst un cietos diskus vairākkārt formatizēt.

Kā atzīst datoreksperti, šāda notikumu attīstība ir loģiska. Datorvīrusu paveidu skaitam pasaulē sniedzoties jau simtos tūkstošu, agrāk vai vēlāk bija jānotiek mutācijai, kad P2P tīklos atrodamie faili pārņem no vīrusiem to koda daļu, kas nosaka spēju vairoties.

Speciālisti iesaka uzņēmumu IT speciālistiem nekavējoties rūpīgi pārbaudīt visu darba datoru cietos diskus. Tiklīdz tiks atrasts kāds nelicencēts mūzikas vai video fails, par kuru lietotājs apgalvos, ka nezina, kā šis fails datorā nokļuvis, būs skaidrs, ka esat kļuvuši par paškopējošo kopiju epidēmijas nākamo upuri. ▼

6 komentāri

  1. viena tante teica:

    :D Labs!

  2. Mārcis teica:

    Cik esmu novērojis, šis vīruss plosās jau vairākus gadus. Pie tam, ir arī modifikācija, kas patstāvīgi strādā ar klaviatūru un peli, saspiežot sazin kādas komandu kombinācijas. Lietotājs, protams, neko nedz dzird, nedz mana.

  3. viena tante teica:

    Ir arī tāda modifikācija, kas nereti uzbrūk programmētājiem – programmētājs pēc koda uzrakstīšanas konstatē, ka tas nestrādā kā nākas, tad ilgi un dikti mēģina to labot, bet viņam nekas nesanāk. Visbeidzot programmētājs ‘atmet ar roku’, bet pēc kāda laika darbinot minēto kodu konstatē, ka tas pēkšņi sācis strādāt kā iecerēts, kaut kopš ‘atmešanas ar roku’ nekādas izmaiņas nav tikušas veiktas.

  4. minka la bam teica:

    a, programmētājiem noteikti ir citas modifikācijas kaites nekā cilvēkiem.

    p.s. bet autoram toties uzbrukusi ziņas burtu iztrūkuma modifikācija

  5. PATIESI! teica:

    Kurā vietā?

  6. AAA teica:

    Zinja nav tik noziimiiga, kaa ideja, kuru raxta autors nemaz nepamana.
    Shaada viirusa uzraxtiishana muusu rokaas nodos neredzeeti speeciigu ieroci ciinjai ar autortiesiibu aizstaavjiem. Ja kaads njemsies un uzraxtiis shaadu taarpu vai viirusu, tad es obligaati instaleeshu to savaa datoraa, jo es tachu neesmu atbildiigs par taa nodariito kaiteejumu – lai viiruss maksaa soda naudas par savilktajiem mp3 gigabaitiem.
    Iedomaajieties finansu policistu sejas, kad Juus pazinjosit – es jau ne, to visu viiruss savilka…

Pievienot komentāru