2007. gada 17. septembris

Nogānītajās pļavās kūla nesvilst

533.jpg

Attēlā: stumbrs un sumbrs

Lai nākamgad atkal nebūtu jāpiedzīvo liesmojošās kūlas šausmas, pļavas ieteicams izpļaut jau šoruden. Bet, ja zemes īpašnieki domā vairākus gadus uz priekšu, lieliska alternatīva ir pļavu dabiskā nogānīšana. Vismaz 100 ha liela teritorija jāiežogo un tajā jāielaiž lielie zālēdāji, kas piemēroti dzīvei savvaļā: savvaļas zirgi, sumbri un taurgovis. Līdzīgi projekti Latvijā tiek īstenoti pie Papes ezera, Ķemeru nacionālajā parkā, Jelgavā un Daugavpils rajonā.

Dabiskās gānīšanās laikā dzīvnieki apēd zāli, izmīda to un vēl pamatīgi nogāna. Katrs zālēdājs ik gadus saražo daudzas tonnas mēslu. Kūlas trūkums un piegānītā zeme padara aploku par ārkārtīgi nepievilcīgu mērķi kūlas dedzinātājiem.

Arī vietējie iedzīvotāji atzinīgi novērtē savu jauno četrkājaino kaimiņu veikumu. «Tur nemaz nav jāiet iekšā, lai sajustu, ko šie sadarījuši! Pietiek ar to, ka vējš pūš no tās puses,» ar apbrīnu stāsta Kārlis Mežkalns (50), kurš dzīvo trīs kilometru attālumā no taurgovju un zirgu aploka, kas ierīkots atjaunotās Slampes upītes krastos. ▼

6 komentāri

  1. Hečdžovs teica:

    de Selbī šito fenomenu jau bija aprakstījis ”zelta stundās”( skat. lpp. 65-18), kontekstā ar tumsas dabu ( tumsas traktējumam analogs var būt arī smakas raktējums), – tā ka neesat oriģināls, kolēga…

  2. PATIESI! teica:

    Ja reiz esam atvēzējušies uz de Selbī, tad norādīsim, ka domāšana par pārvietošanos uz kādu vietu ir tieši tas pats, kas pārvietošanās uz to, un de Selbī to ir pierādījis praksē. Atliek tikai uzminēt, tieši kādu vietu mēs esam iedomājušies par piemērotu Jums. Tiesa, pieļaujam, ka ne mēs pirmie izsakām Jums šādu priekšlikumu, tādēļ labprāt piekrītam, ka neesam oriģināli.

  3. Hečdžovs teica:

    tas viss ir sīkums. kur jūs iedomājaties mani aizsūtīt. :D de Selbī pats domāja un pats gāja- nevis kādu sūtīja- VEIKSMI CEĻĀ!
    (mani vairāk uzrunā nams, ”kā visvairāk ūdens cauruļu piecauruļotā celtne pasaulē”( a? kau kur dzirdēts ne?:D) )

    nu lai nenoietu no tēmas – ”de garbandjē šajā sakarībā ir atļāvies rupju un cinisku piezīmju saistībā ar lopu kūtīm”.

  4. P teica:

    Smalki (Patiesi)

  5. no iekšmalas teica:

    Hečdžov, spļaujat akā, uz kuras sēžat…

    «Так или иначе, — думал он, — мистер Тул лучше любого спектакля».

  6. Krokodila Gēns teica:

    Paldies par norādi uz jauko stāstiņu!

Pievienot komentāru