2007. gada 27. decembris

ASV gatavas diskriminējošā «w» vārda aizliegšanai

621.jpg

Attēlā: diskriminācija daudzus amerikāņus novedusi līdz vājprāta slieksnim

Pēc daudzām tiesas prāvām, kurās par pamatotām atzītas sūdzības par personas diskrimināciju, kas izpaudusies, viņu nosaucot tā dēvētajā «w» vārdā — «white» (baltais), ASV kongresā sagatavots likumprojekts, kas aizliegtu šī vārda lietošanu attiecībā uz eiropeiskas izcelsmes amerikāņiem. Jau gadsimtiem ilgi ASV iedzīvotājiem, kuru ādas krāsa ir gaišāka nekā pārējiem, nākas ciest no aizspriedumainas attieksmes, kas bieži noved līdz tiešai diskriminācijai.

«Tiklīdz es izeju no savas mājas Hārlemā, visu pretimnācēju acīs varu redzēt mēmo spriedumu: bagāts, veiksmīgs un, pats galvenais, balts! Nevienu neinteresē, ka savā sirdī esmu parasts cilvēks, kas vēlētos justies kā līdzīgs starp līdzīgiem,» problēmas būtību raksturo ņujorkietis Stīvens Dženisons (35). Dženisons, kuram «w» vārdu nākas dzirdēt katru dienu, turklāt kombinācijās ar citiem apvainojošiem epitetiem un dažkārt arī fizisku ietekmēšanu, ir uzvarējis jau septiņpadsmit tiesas prāvās, kopumā no saviem pāridarītājiem kā morālo kompensāciju ik mēnesi saņemot gandrīz tūkstoš dolārus, kas tiek atskaitīti no viņu sociālajiem pabalstiem.

Likumdošanas iniciatīva paredz, ka turpmāk amerikāņus, kuriem ir eiropeiska izcelsme, būs jāsauc par «eiroamerikāņiem», izvairoties no tiešas norādes uz viņu fiziskā izskata atšķirībām. ▼

9 komentāri

  1. Zitmars teica:

    briiniskjiigs vaards ”eiroamerikāņis” gluzhi vienaa rindaa ar afro- sinto- nativ- un virkne citu ! Kaapeec baltie amerikaanji buutu iznjeemums bez priedeeklja priekshaa eiro itkaa amerikaani vareetu buut tikai balti!
    p.s. Ieteiktu vardu ”eiroamerikānis” pieteikt kaa gada labaako vaardu!

  2. Bet! teica:

    Eiropā tātad būs afroeiropieši un eiroeiropieši, ja?

  3. onkulis teica:

    jau atkal labi pastrādāts :)

  4. Stereoīds teica:

    Afroafrikāņus, azioaziātus, eiroeiropiešus un tamlīdzīgus izrakteņus lūdzam reģistrēties Dabas muzeja fosiliju nodaļā!

  5. tikai loģiski :) teica:

    ok…bet ko gan mums stāsta šī raksta vizuālie elementi?

  6. Rorschach teica:

    Vēlies par to parunāt?

  7. tikai loģiski :) teica:

    …vai varūt tomēr vērst uzmanību

  8. BlackHalt teica:

    , kas tiek atskaitīti no viņu sociālajiem pabalstiem.
    LOL

  9. guntisdk teica:

    Beidzot, tas ir noticis! Ja amerikāņi turpinās ēst savus hamburgerus tādos pašos tempos, tad drīz baltie tai kontinentā kļūs par minoritātēm! :D

Pievienot komentāru