2008. gada 8. maijs

Bezdarbniekus varētu nodarbināt pret pašu gribu

Attēlā: foto no Labklājības ministrijas darbinieku pieredzes apmaiņas brauciena

Labklājības ministrijā maijā sāks vērtēt ieceri par bezdarbnieku piespiedu nodarbināšanu. Speciālisti lēš, ka tas ļaus izveidot daudz jaunu darba vietu, jo ar bezdarbnieku nodarbināšanu varēs nodarboties katrs piektais līdz septītais bezdarbnieks.

«Nestrādāju jau trīs gadus. Pirms nepilna gada mēģināju atrast darbu, izgāju motivācijas programmu, taču neizturēju,» stāsta kāda rīdziniece, 29 gadu vecā Liene (vārds mainīts). Viņa pieļauj, ka piespiedu nodarbināšana, lai arī no bezdarbnieku puses izsauktu dusmas un pretošanos, varētu būtu efektīva. Līdzīgi domā arī piecdesmitgadīgais Gunārs, kurš jau pāris dienu iziet apmācību programmu Rīgas nodarbinātības centrā (RNC) un pats cer atbrīvoties no bezdarbnieka likteņa. Tā kā viņš centrā ir vienīgais no četru draugu bariņa, Gunārs atzīst — ja būtu piespiedu nodarbināšana, tad arī pārējie te atrastos un būtu mazāka varbūtība, ka pēc terapijas viņš atkal atsāks bezdarbnieka gaitas.

Ņemot vērā, ka bezdarbnieki lēmumus par stāšanos darbā pieņem lēni, Saeimas nodarbinātības apakškomisija pieprasījusi Labklājības ministrijai izvērtēt bezdarbnieku piespiedu nodarbināšanas plusus un mīnusus. Ministrijā drīzumā tiks izveidota speciāla darba grupa, kas nodarbosies ar šo jautājumu pētīšanu. Tikmēr speciālisti atzīst, ka vislielāko pozitīvo efektu tas atstātu uz jauniešiem, jo tie ar katru paaudzi kļūst aizvien slinkāki un bezkaunīgāki. ▼

1 komentārs

  1. pipshu donis teica:

    plagjiaats un leets kverplja meesls

Pievienot komentāru