2008. gada 1. septembris

Risinās tūristu izdzīvošanas problēmu

Attēlā: daudziem tā ir vienīgā iespēja

Pirmdien agri no rīta uz Vāciju atpakaļ nogādāta kārtējā vācu tūristu grupa, kas bez pienācīgas sagatavošanās un priekšzināšanām bija ieradusies Latvijā un kļuvusi par savas lētticības upuri. Kaut gan grupā pārsvarā bija vecāka gadagājuma cilvēki, kā arī sievietes un bērni, neviens no vāciešiem nav nopietni cietis un pēc pirmās palīdzības saņemšanas ceļam bijuši gatavi visi. Paredzams, ka dzimtenē viņus tomēr gaida vēl ilgs atlabšanas laiks, kas galvenokārt saistīts ar Latvijā gūto iespaidu izraisītajām psiholoģiskajām traumām.

Kā pastāstīja VUGD ārvalstu tūristu glābšanas nodaļas vadītāja Sigita Krimilde, līdzīgās nepatikšanās ik mēnesi nonāk 6–10 ārvalstu tūristu grupas, taču visbiežākie upuri ir iebraucēji no Vācijas.

«Pieraduši pie Vācijas dzīves apstākļiem un turienes cenām, cilvēki pie mums atbrauc un iedomājas, ka šeit viss būs tieši tāpat,» situāciju raksturo Krimilde. «Vispirms jau viņi pārdzīvo šoku, saskārušies ar Latvijā valdošo dzīves dārdzību, taču kādu laiku — atkarībā no katra rocības — vēl spēj izdzīvot. Taču drīz vien viņu finansu resursi izsīkst un viņi te paliek kā no laivas izmesti.»

«Viss sākās ar restorāna apmeklējumu,» pirms aizlidošanas uz Vāciju savos iespaidos dalījās Ginters Fafe (59). «Kad ieraudzījām cenas, domājām, ka esam nonākuši ļoti īpašā un dārgā restorānā, taču jau nākamajā reizē sapratām, ka tādas cenas ir gandrīz visur. Savukārt veikalā produktu un dzērienu cenas daudz neatpaliek no cenām mūsu restorānos. Paldies Dievam, kādu laiku mums vēl varēja palīdzēt dēls, kas palika Vācijā, taču drīz arī viņa iespējām pienāca gals, un mēs ar kundzi palikām uz sēkļa.»

Ņemot vērā šīs problēmas izplatību, drīzumā VUGD sadarbībā ar Veselības aizsardzības ministriju plāno sākt reklāmas kampaņu, kas valsts iedzīvotājus aicinās ziedot pārtikas produktus un apģērbu Latvijā nonākušiem tūristiem. «Tā tomēr ir valsts goda lieta. Par viesiem ir jārūpējas, jo ir kauns, ka daži no iebraucējiem savā izmisumā nonāk tik tālu, ka savas dabiskās vajadzības ir spiesti kārtot pašā pilsētas centrā zem klajas debess,» norādīja Sigita Krimilde. ▼

5 komentāri

  1. Osis teica:

    Dies kas nav!

  2. Johann von Bochmann teica:

    Ja, ja, schrecklich! Es vairs nevarēt lāb Reinas vīn atļautēs.

  3. Valdis teica:

    Johann, drink tak dīr Ō-de-kolōņ!

  4. Johann von Bochmann teica:

    Kolnes ūden??? tas tokš vēl dārgak.

  5. IR teica:

    nabaga, nabaga ļaudis

Pievienot komentāru