2008. gada 5. decembris

Grūtnieču diskriminēšana vēršas plašumā

Attēlā: vai viņa ir pelnījusi šādu attieksmi?

Par spīti ievērojamajiem līdzekļiem, kas pēdējos gados ieguldīti informatīvajās kampaņās, likumdošanas sakārtošanā un metodiskajos līdzekļos, kam jāpalīdz mazināt diskrimināciju, joprojām ir vairākas iedzīvotāju grupas, kam nākas sastapties ar aizspriedumainu attieksmi un nevienlīdzīgām iespējām. Starp diskrimētajām grupām vispirms jāmin grūtnieces, jo viņu tiesības ar katru gadu tiek ierobežotas aizvien vairāk.

Paradoksāli, taču pat Padomju Savienībā grūtniecēm bija nesalīdzināmi vairāk iespēju nekā mūsdienās, kad it kā lepojamies ar tuvināšanos eiropeiskajai demokrātijai. Piemēram, 70. gados grūtnieces varēja bez jebkādiem ierobežojumiem smēķēt, lietot alkoholiskos dzērienus un strādāt smagu fizisko darbu. Šobrīd sieviete, kas, būdama stāvoklī, atklāti uzdrīkstas pati būt noteicēja pār savu dzīvi, cieš no apkārtējo nosodījuma, kas robežojas ar psiholoģisku vardarbību. Pat brīdinājuma uzrakstos par smēķēšanas kaitīgumu tiek izceltas tieši grūtnieces, lai gan par risku, ko smēķēšana rada tumšādainiem cilvēkiem, seksuālo minoritāšu pārstāvjiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tur nav teikts itin nekas. Nejaušība? Var iebilst, ka mēs šādā veidā rūpējamies par grūtniecēm, taču diskriminācija visos laikos ir slēpusies aiz cēliem nodomiem.

Diskriminācijas sekas ir nemitīgs stress, kas var kaitīgi atsaukties uz vēl nedzimušo bērniņu. Ne velti jaundzimušo veselības statistika mums ir viena no bēdīgākajām Eiropas Savienībā. Varbūt ir vērts apstāties un godīgi paraudzīties uz sevi no malas, pirms diskriminācija ir sasniegusi apmērus, pie kuriem šīm cilvēcīgajām būtnēm tiks liegta arī iespēja ēst treknus ēdienus, iet uz filmām, kuras nav ieteicamas vēl nedzimušiem bērniem, vai pat braukt sabiedriskajā transportā kopā ar «normālajiem» cilvēkiem, aizbildinoties ar gaisa pilienu infekcijas briesmām?

Līdz sāksim katrs ar sevi un nākamajā reizē, satiekot grūtnieci, piedāvāsim viņai cigareti vai glāzi degvīna, bez kā nav iedomājama normāla cilvēciska eksistence, nebūs nekādu cerību, ka kaut kas mainīsies arī sabiedrībā kopumā. Latvijai ejams vēl ļoti tāls ceļš līdz līdztiesībai, tomēr mēs nekad nenonāksim līdz mērķim, ja baidīsimies spert nākamo soli. ▼

16 komentāri

  1. niitro teica:

    “stress, kas var kaitīgi atsaukties uz vēl nedzimušo bērniņu” — stress, kas atsaucas, turklāt vēl to dara kaitīgi, ir vēl viens neizmeklēts skandāls, kas jāatklāj Patiesi! korespondentiem.

  2. PATIESI! teica:

    Mūsu portālā ir atrodami tikai izmeklēti skandāli no labākajiem Rīgas skandālu namiem.

  3. Vidējais iedzīvotājs teica:

    tātad tas stress, kas mēdz atsaukties (starp citu, kādā valodā viņš atsaucas?) netiek uzskatīts par izmeklētu skandālu? vai viņš met līkumu labākajiem Rīgas skandālu namiem?

  4. Mārtiņš teica:

    Patiesi korespondenti laikam nav manījuši statistiku par jaunatnes izglītību – cik daudzi paliek uz otru gadu, vai arī savos 25 gados mēģina iemācīties rakstīt savu vārdiņu un pabeigt 9! klasi (bet arī tikai tāpēc, ka pasniedzējiem tas viss ir apnicis). Tie nav atsevišķi izņēmumi un viņu kļūst tikai vairāk, tieši tāpēc, ka ir, kas pasniedz to glāzīti ar degvīnu vai cigareti grūtniecei. Piemēram, 70.tajos gados bagātīgi dzirdod darba ļaudis bija skaidrs, ka nekādi domājošie pēcteči tur neradīsies un tauta nebūs spējīga veidot kādu pretestību utt. Īsāk sakot sekls, neloģisks, statistiski nepamatots rakstiņš uz kuru nejauši uzdūros.

  5. N.R. teica:

    He, kārtējais tautietis, kurš nesaprot kur nonācis :D

  6. Tautietis teica:

    Mārtiņ. Man arī grūti beigt devīto klasi! Būsim kopā :)

  7. Pēcteča Priekštecis teica:

    Man tā pilnvērtīgi beigt sanāca tikai 10. klasē. Pirms tam tikai tādi kā slapjie sapņi bija. Gan pirms, gan pēc, bet tecēja baigi.

  8. Tautietis teica:

    Jāāā! Esmu priecīgs, jo Tu mums devi cerību stariņu!

  9. gruutniece teica:

    Sviests kaut kaads, ne raksts!

  10. Grūtnieks teica:

    Patiešām nejēdzīgs un vienpusējs raksts!

  11. Kastēns teica:

    Vienpisējs raksts

  12. Grūtnieks, parastais teica:

    Jā, ļoti vienpusējs. It kā mēs, grūtnieki, nepastāvētu nemaz…

  13. es teica:

    jums ir tiesības būt grūtieM :)

  14. mja teica:

    a pričom te Makkeins? Obama ruļļevoj!

  15. Kubiks teica:

    Žetons. Trāpīts desmitniekā.

  16. Kardināla kardiogramma teica:

    Ideāls raksts! :)

Pievienot komentāru