2009. gada 24. februāris

Latvijas zinātnieki atklāj jaunu elementārdaļiņu

Attēlā: kleptona kustība caur citu daļiņu grupām

Latvijas zinātnieki negaidīti ieguvuši pierādījumus visnoslēpumainākās elementārdaļiņas — kleptona eksistencei. Kleptons, kas pieder pie leptonu saimes, līdz šim tika uzskatīts par hipotētisku daļiņu, kuras pastāvēšanu citu valstu zinātnieki cerēja konstatēt ar LHC (Large Hadron Collider) paātrinātāja palīdzību. LHC kopējās izmaksas tiek lēstas vairāk nekā 6 miljardu eiro apmērā.

Savukārt mūsu valsts gaišākie prāti, praktiski neiztērējot nevienu latu, ir apsteiguši ārzemju kolēģus, kleptona fotogrāfiju atrodot kādā vecā žurnāla «Liesma» numurā blakus recenzijai, kurā daļiņas izmēri bija raksturoti ar vārdu «niecība».

«Neapšaubāmi, tas ir kleptons, jo attēlā kopā ar viņu redzama daļiņas būtiskākā iezīme: ģitāra,» skaidroja Latvijas Zinātņu akadēmijas vadošais pētnieks Bruno Kusts. Pieredzējušākajiem zinātniekiem interese par kleptonu ir jau vairākus desmitus gadu, taču jaunie pētnieki par kleptonu vairs neinteresējas, dodot priekšroku tādu sīku vienību kā pinku un spīrsu izpētei. Tāpēc atklājums ir vēl jo svarīgāks. ▼

5 komentāri

  1. kolēģis teica:

    Spilgts piemērs nepieciešamībai vairāk naudas investēt mūsu intelektuālā potenciāla lološanai un attīstīšanai! Var jau būt, ka, sākuši ar kleptoniem, kādreiz atklāsim arī hendriksus un vōnus!

  2. v.i. teica:

    ha, šitos jau ar neapbruņotu aci var atrast. lai pamēģina atrast ellus, donus un kivičus.
    (pamācība : aci var apbruņot, pieliekot pie tās, piemēram, bisi.)

  3. Pusriebis teica:

    Šī prātu apstulbinošā atklājumu virkne sākās jau ar eltona atklāšanu 1967. gadā.

  4. Jānītis teica:

    Bultiņai uz elektrona antineitrīno jābūt pretējā virzienā…

    …tas nekas ka Wikipēdijā šī diagramma arī ir nekorekta.

  5. Jānis teica:

    Jā, jā! Pirkstus arī nemaz nevar tā salikt kā blakus esošajā ilustrācijā ar plaukstas attēlu. Tas uzreiz liek domāt, ka šis portāls publicē nepārbaudītus rezultātus, nav uzticams avots un ,pat iespējams, ilgi gaidītais kleptona atklājums ir tikai pīle.

Pievienot komentāru