2006. gada 13. jūnijs

Datorvīruss «pārlec» uz cilvēkiem

61.jpg

Attēlā:
ārsti glābj vīrusa upuri

Aizdomas par cilvēku inficēšanos ar datorvīrusu pirmoreiz radās jau tālajā 1997. gadā Honkongā. Toreiz 18 cilvēki tika inficēti ar noslēpumainu slimību, par kuru bija aizdomas, ka to izraisījis tas pats vīrusa «BD The Flu» celms, kas tobrīd bija paralizējis tūkstošiem datoru visā pasaulē. Kaut gan tieša datorvīrusa un cilvēku saslimšanas saistība netika pierādīta, sešiem no inficētajiem slimība beidzās letāli. Tālāki molekulāri ģenētiskie pētījumi pierādīja, ka vīruss bija «pārlēcis» tieši no datoriem uz cilvēkiem. Tika novērota arī infekcijas pārnešana uz medicīnas darbiniekiem, tomēr tas neizraisīja smagu saslimšanu. Visu Honkongas datoru ātra iznīcināšana (aptuveni 1,5 miljoni datoru) trīs dienu laikā samazināja iespēju infekcijai izplatīties tālāk tieši uz cilvēkiem un, iespējams, novērsa pandēmiju.

Tomēr vīrusa draudi nav mazinājušies. Pērn Kanādā ar to inficējušies 5 cilvēki, kuriem konstatēts šī paša datorvīrusa izraisīts konjunktivīts. Ziņojumi par infekcijas uzliesmojumiem pienāk arī no Vjetnamas, Ķīnas, Indonēzijas un Taizemes. Kā zināms, tieši Austrumāzijas valstīs atrodas daudzas ar informācijas tehnoloģijām saistītas ražotnes. Taizemē šogad saslimšana ar bīstamo datorvīrusu konstatēta jau četriem cilvēkiem, no kuriem trīs ir miruši.

Pagaidām reģistrētais salīdzinoši mazais ar «BD The Flu» celma vīrusu saslimušo cilvēku skaits, salīdzinājumā ar ievērojamo inficēto datoru skaitu, liecina, ka pagaidām vēl vīrusa transmisija no datoriem uz cilvēkiem nav viegli iespējama. Tomēr infekcijas izplatīšanās datoru vidū palielina tiešas cilvēku inficēšanas iespēju. Tiek uzskatīts, ka labvēlīgi apstākļi, lai rastos antigēnu pārbīdes, ir vietās, kur cilvēki dzīvo tajās pašās telpās, kurās tiek izmantoti datori. Vakcīna pret «BD The Flu» celma izraisīto saslimšanu pagaidām vēl nav izstrādāta. ▼

Pievienot komentāru