2008. gada 4. jūnijs

Latvijā tapusi revolucionāra 3D tehnoloģija

Attēlā: pagātne visās šī vārda nozīmēs

Pat piektklasniekam ir zināms, ka Latvijā ražo pasaulē visgaršīgākās šprotes, viskvalitatīvākos mikrofonus un sniedz vispieejamākos seksa pakalpojumus. Tagad šīm mūsu valsts vizītkartēm var pievienoties vēl viens sasniegums — pilnīgi jauna trīsdimensiju attēlu veidošanas tehnoloģija, kuras nosaukums ir HREN.

PATIESI! izbraukuma korespondente vērsās ar jautājumiem pie HREN konsorcija valdes priekšsēdētāja Mairoņa Zilgaļa (17), kurš ir pilsētas lauku teritorijā jau septiņus gadus topošā lokālā kabeļtelevīzijas tīkla izveidošanas iniciatīvas grupas vadītājs.

«Es nebūšu oriģināla, bet pats pirmais jautājums būs: ko nozīmē HREN?»

«Grūti būt oriģinālam, atbildot uz šādu jautājumu, ha-ha, bet es pamēģināšu. Tas nav tas, ko jūs varbūt nodomājāt, tā ir abreviatūra pilnajam nosaukumam angļu valodā, «Hyper Real Effects — Now!», kas izrādījās pārāk garš, lai to uzdrukātu uz vizītkartēm, ko veicināšanas akcijas laikā visiem bez maksas piedāvāja pilsētas lauku teritorijas fotosalons.»

«Vai jūs, lūdzu, varētu īsumā aprakstīt jauno tehnoloģiju?»

«Protams! Visiem ir labi zināmas 2D un 3D tehnoloģijas, kas veido attēlu, modelējot priekšmetus, vidi, dzīvas būtnes, pat visu pasauli ar datora palīdzību. Taču līdz pat šim brīdim ir lietas, ko šīs tehnoloģijas nespēj atainot pilnībā. Te nav runa tikai par attēlu, te jāņem vērā arī skaņa, smarža, ķermeniskās sajūtas… Pirms gada, mokoties ar problēmu, ka lielai daļai no mūsu topošā kabeļtelevīzijas tīkla abonentiem televizori joprojām rāda tikai vecajā SECAM standartā, tātad tikai melnbalti, plus vēl tas, ka daudzi būtu ar mieru maksāt šo to, bet nespēj «pacelt» kabeļa ievilkšanu, mēs atgriezāmies pie problēmas saknes. Kas ir televīzija? Novecojusi 2D tehnoloģija ar smieklīgi zemu izšķirtspēju un vāju 3D imitāciju dažās filmās vai raidījumu galviņās. Un sapratām, ka labāk ieguldīt nākotnes tehnoloģijā, nevis dzīties pakaļ pagātnes rēgiem.»

«Kāda tad ir jūsu tehnoloģijas būtība?»

«Tikai pacietību! Tad mēs veicām pirmos eksperimentus. Parādījām cilvēkiem kadrus no pilnībā 3D modelētās filmas «Final Fantasy» un likām salīdzināt ar dzīviem celtniekiem, kas flīzēja mūsu ofisa tualeti. Un zināt ko? Visi atzina, ka celtnieki izskatās reālāk! Tā filma izmaksāja simtiem miljonu un tapa daudzus gadus, bet mēs varējām šos efektus pārspēt praktiski bez kapitālieguldījumiem un pāris sekundēs!»

«Tad jau Holivuda, Bolivuda un pārējie būs gatavi jūs nogalināt vai maksāt miljonus, ne tā?»

«Iespējams, bet pagaidām mēs turpinām izmēģinājumus. Ar pāris darbiniekiem apstaigājam pilsētas lauku teritoriju un rādām HREN gan vizuāli, gan ar vārdiem, gan iespaidojot fiziski. Un cilvēki ir ar mieru maksāt! Mēs neprasām daudz — patiesībā naudu, kas ir salīdzināma ar saldējuma cenu. Bet, tā kā strādājam ar simtiem cilvēku un regulāri, darbs sāk atmaksāties. Protams, vēl joprojām ir jomas, kurās tradicionālā trīsdimensiju datorgrafika ir pārāka, taču domāju, ka tas ir tikai laika jautājums, pirms mūsu HREN sasniegs tādu pašu cenas attiecību pret rezultātu, arī strādājot ar miljonu auditorijām.»

«Atliek tikai novēlēt jums veiksmi un neatlaidību, nesot mūsu mazās valsts vārdu pasaulē!»

«Paldies!» ▼

5 komentāri

  1. Šlesers teica:

    nesapratu..

  2. kas teica:

    Protams par tēmu :)
    SECAM – Sequential Color with Memory.
    Nepatiess raksts sanāk!

  3. Eksperts teica:

    SECAM sistēmas televizors nu nekādi nerāda krāsu, ja ir PAL sistēmas signāls…

  4. fokuss teica:

    Kur var atrast kādus piemērus no tās saucamās revolucionāra 3D “HREN” (mārutku) tehnoloģijas.

  5. PATIESI! teica:

    Kā — kur? Look around you! :)

Pievienot komentāru