2008. gada 13. jūnijs

Pamperi varētu izglābt Nīderlandi

Attēlā: pirms lēmuma pieņemšanas tika veikts nopietns zinātniskās izpētes darbs

Akciju tirgus eksperti prognozē, ka šodien pieņemtais Nīderlandes valdības plāns, kas paredz jaunus pasākumus cīņai ar nākotnē gaidāmo jūru un okeānu līmeņa celšanos, veicinās strauju kompānijas «Procter & Gamble» akciju vērtības celšanos.

Tektonisko plātņu kustības dēļ Nīderlandes teritorija katru gadu iegrimst par 1–2 mm. Kopā ar iespējamo ūdens līmeņa celšanos tas rada aizvien lielākus draudus šai valstij. 27% Nīderlandes teritorijas jau atrodas zemāk par jūras līmeni un tiek aizsargāti ar pasaulē lielākās dambju un polderu sistēmas palīdzību. Valdības plāns paredz jaunu dambju celtniecību, kā celtniecības materiālu izmantojot… jūras ūdeni!

Jau vistuvākajā laikā Nīderlande sāks vairumā iepirkt «Procter & Gamble» ražotās bērnu autiņbiksītes «Pampers», kuru sastāvā esošie kristāli, kā esam redzējuši reklāmās, spēj absorbēt līdz pat 800 reizēm vairāk ūdens, nekā paši sver. Savukārt autiņbiksīšu ārējais slānis neļauj šķidrumam atkal izkļūt ārā. Izrādās, ka šāds risinājums ir ideāli piemērots, lai glābtu no bīstamā mitruma ne vien mazuļu dibenus, bet arī veselu valsti.

Pamperi tiks izvietoti īpašās zonās gar esošajiem dambjiem. Ja ūdens sāks tecēt pāri dambjiem, pamperi to uzsūks un piebriedīs, izveidojot vēl vienu dambi. Jo vairāk būs ūdens, jo augstāk pacelsies dambis. Jau aprēķināts, ka jaunās sistēmas izveidošanai turpmāko gadu laikā būs nepieciešama aptuveni puse no šobrīd pasaulē saražotajiem pamperiem, tomēr šāds risinājums izmaksās vairākas reizes lētāk nekā dambju celtniecība, izmantojot grunti un betonu. ▼

6 komentāri

  1. patsans teica:

    Jēkabpils pašvaldība arī apsver šo metodi kā iespēju nodrošināties pret ikgadējiem pavasara paliem Daugavā.

  2. Pusriebis teica:

    Tas nu gan nenotiks, ja vien par Jēkabpils mēru nekļūs Lembergs.

  3. Regulators teica:

    iesaku piesaistīt betona cenu pasaules pamperu cenai

  4. eļī teica:

    Baidos ka Jēkabpils domes rīcība izraisīs strauju pamperu deficītu un cenu kāpumu, kā rezultātā inflācija pārsniegs 20% atzīmi un visi Jēkabpils iedzīvotāji dosies peļņā uz Īriju.
    Varbūt jēkabpilniekiem jāsarīko pamperu revolūcija pret šo bezjēdzīgo domes ieceri?

  5. Stereoīds teica:

    Domes iecere tieši tāda arī ir – jēkabpilieši, kas būs Īrijā, nevarēs noslīkt Jēkabpils plūdos.

  6. fii teica:

    Lembim saknes taipusē, tā ka nedodu ne pieci par plāna izgāšanos.

Pievienot komentāru